عمومی

بدعت در محرم

برگزاری آیین های مذهبی از قبیل مراسم عزاداری و سوگواری واقعه عاشورا، در کنار ثمرات و برکات فراوانی که در جامعه ما دارد، ممکن است در اثر بروز برخی انحرافات و تحریفات و بدعت های غلط در معرض آسیب هایی واقع شود.
بدعت در لغت عبارت است از چیز نو پیدا شده که سابقه نداشته باشد. در اصطلاح عبارت است از روشی در امر دین که بی استناد به شریعت نهاده شده باشد. بدعت های مرتبط با واقعه عاشورا را می توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد: دسته اول، تحریف ها و بدعت هایی است که در تاریخ واقعه عاشورا وارد شده است و دسته دوم، تحریف ها و بدعت هایی است که در اشکال و کیفیت عزاداری ها صورت گرفته است.
خطرناکترین آسیب عزاداری، تحریف واقعه کربلا است
آسیب محتوایی بزرگترین و خطرناک ترین آسیب مناسک عزادرای است یعنی اینکه بدون مستند و تحقیق مطالب نادرست به واقعه کربلا نسبت داده شود.
تحریف واقعه عاشورا و انحراف ذهن ها از اصل و هدف های آن همواره در طول تاریخ، هدف دشمن بوده است،  طبق نظر مراجع و علمای دین هر چیزی که موجب وهن شیعه باشد و عقل سلیم و روح قیام عاشورا با آن منافات دارد، تحریف است و باید از بین برود.
همچنانکه که شهید مطهری تاکید کرده، نهادی که ریشه در رخدادی کهن و اعتقادی دارد و می تواند همچون سلاحی پرقدرت در جنگ با ناهنجاری ها، بی اخلاقی ها و انحرافات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی همیشه زنده و پویا باشد، نیازمند پاسداری از بدعت ها و انحرافات است.
مراسم سوگواری محرم و عاشورا میراث معنوی است و ضمن توجه به ارزشمندی، تقدس و زیبایی های این مراسم، بایستی به نقد بدعت ها و آسیب هایی که آن را تهدید می کند نیز بپردازیم.
برخی بدعت ها ناشی از نگاه صرف احساسی است
 بروز برخی بدعت ها ناشی از نگاه احساسی صرف است، اظهار می کند  وقتی گریه اصالت پیدا می کند تلاش می شود که در جلسات عزاداری مردم فقط گریانده شوند، وقتی که ماتم گونه به حادثه عاشورا نگریسته شود جنبه های تحلیلی، جامعه شناختی، روان شناختی، معرفت شناختی، هدف شناختی و انسان شناختی در حادثه کربلا دیده نمی شوند و فقط به جنبه احساسی آن توجه می شود.
بعضی مداحان  برای گرم کردن و به قول خودشان شور گرفتن مجلس، انواع و اقسام شعرها و نوحه هایی را می خوانند که هیچکدامشان با روح و آرمان قیام امام حسین (ع)، سنخیتی ندارد، چند سالی است که می بینیم در بعضی مجالس، در برابر دوربین های فیلمبرداری حرکات و رفتارهای صورت می گیرد، حرکت هایی که متاسفانه باعث به وجود آمدن تبلیغات منفی دشمنان و جاهلان و همچنین بد جلوه دادن مذهب شیعه می شود.
قمه زنی، خرافات در بحث مداحی، مقتل خوانی های ناصحیح و استفاده از آهنگ های غربی در عزاداری ها ازانحرافات عزاداری است اما اصلی ترین آفت هایی که امروز احساس می شود و می تواند در حوزه مداحی و جامعه هیأت های عزاداری حسینی خطرساز شود سکولاریزه کردن هیأت ها است.
برای جلوگیری از تحریف ها باید آگاهی جامعه افزایش و تعامل علما و کارشناسان مذهبی با هیات های حسینی مستمر باشد.
اگر هیأت های عزاداری بتوانند چهره واقعی اهل بیت(ع) را نشان دهند و مداحان با اشعار صحیح، زیبایی اهل بیت و علمای اسلام با تکیه بر احادیث و سیره اهل بیت چهره واقعی این بزرگواران را به درستی نشان دهند قطعا جوانان ما تحت تاثیر تبلیغات دشمنان قرار نمی گیرند.
جهل و بی اطلاعی از زمینه های بروز بدعت ها است
جهل و بی اطلاعی افراد را از علل بروز بدعت هاست عده ای به خاطر اینکه صاحب معلومات کافی نیستند فکر می کنند یک امری به نفع دین است ولی در نهایت چنین چیزی نیست، به طور مثال به قمه زنی اشاره می کنم، قمه زنی از ابتدا موضوع مرسومی نبود ولی حدود یک صد سال پیش ما شاهد بروز چنین انحرافی شدیم با اینکه مراجع عظام هم تاکید داشتند که چنین حرکتی، عمل درستی نیست.
هوا و هوس ها از دیگر علل بروز بدعت هاو انحراف ها در عزاداری ها می باشدعده ای از روی تمایلات خود خواهانه و یا حتی غرض ورزی ها با ایجاد انحراف ها، افکار عمومی را از حق و حقیقت دور می کنند.
 در خصوص عزاداری ها باید ببینیم اهل بیت (ع) چگونه عزاداری می کردند، اگر می خواهیم دین پیراسته از بدعت ها باشد باید به آنچه در شرع هست، نگاه کنیم.
 توطئه های دشمنان برای شیعه هراسی و ارائه جلوه نا مناسب از شیعیان نیز یکی دیگر از علل بدعتهاست همه ما باید در چنین شرایطی مبلغ دین باشیم و نباید بگذاریم به اهل بیت و شیعه ضربه ای وارد شود.
عقل موهبت الهی برای انسان است، با تکیه بر عقلانیتی که بر گرفته از فطرت و توحید است نباید ایجاد بدعت های غلط را در آیین ها مذهبی از جمله در عزاداری ها قبول کنیم.
کلیدواژه#بدعت#محرم#تحریف
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا