وحید حقانیان – راست – لقب دست راست رهبری ایران را در فضای سیاسی ایران به خود اختصاص داده است
وحید حقانیان، معاون اجرایی بیت رهبری در یادداشتی از محسن رضایی و قاضی زاده هاشمی برای انصراف ندادن از ادامه رقابتهای انتخاباتی “تقدیر” کرده و حضور این دو نامزد در کنار عبدالناصر همتی را “امداد الهی” برای ابراهیم رئیسی و موجب رقابتی ماندن انتخابات روز گذشته در ایران دانسته است.
آقای حقانیان که از او به عنوان “دست راست” آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران هم یاد میشود گفته در صورت انصراف این سه نامزد و حتی با فرض رد شدن انصراف آنها از سوی وزارت کشور، انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ایران با بحران روبرو میشده است.
آقای حقانیان در این یادداشت از “فشار شدید عدهای” سخن گفته که قصد داشتهاند نامزدهای باقیمانده کنار بروند: “این برادران با وجود فشارهای شدید عدهای و با تحلیل و افکار خاص، صحنه را ترک ننموده و خود را نامزد پوششی فرض نکرده و تا آخر رقابت های انتخاباتی، با انرژی، باور و جدیت در صحنه باقی ماندند تا انتخابات ۱۴۰۰ علیرغم تبلیغات چندین ماهه و سنگین دشمنان، رنگ و بوی واقعی و رقابتی به خود بگیرد و درصد مشارکت، از پیش بینیهای حضرات بالاتر برود.”
سخنان معاون اجرایی دفتر رهبر ایران در حالی روز شنبه، ۲۹ خرداد، در خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، منتشر شد که بنابر اعلام ستاد انتخابات ایران میزان مشارکت در رایگیری روز گذشته ۴۸.۸ درصد اعلام شد که پایینترین میزان مشارکت در تاریخ انتخاباتهای ریاستجمهوری در این کشور است.
این میزان در مقایسه با انتخابات ۲۰ سال پیش، (۱۳۸۰) نزدیک به ۲۰ درصد کاهش داشته است.
سپاه پاسداران مشارکت در انتخابات را حماسی خواند و برای همکاری با دولت رئیسی اعلام آمادگی کرد
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با انتشار بیانیهای انتخابات را “مشارکت حماسی” خوانده و آن را به رهبر، مردم و ابراهیم رئیسی تبریک گفته است.
سپاه در این بیانیه “رئیسجمهور منتخب” را “حضرت آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی” خوانده و انتخابات را “جلوههای جدیدی از اقتدار و استحکام جمهوری اسلامی” و “تحقق حماسهای سیاسی” توصیف کرده است.
سپاه در این بیانیه بر “آمادگی همه جانبه خود برای تعامل و همکاری با دولت آینده” تاکید کرده است. سپاه در بیانیه خود نوشته این همکاری “در تداوم راهبرد همیشگی و خدشهناپذیر همکاری با دولتها” است.
در بیانیه سپاه آمده است “هجرت مقتدرانه، آگاهانه و هنرمندانه ملت ایران پای صندوقهای رای مصداق زیبای مهاجران الی الله بود که در یوم الله ۲۸ خردادماه ، نمایش مجدد مردمسالاری دینی و دفاع از حرم امن جمهوری اسلامی را برکت بخشید و پشتوانه مطمئن، قدرتمند و عزم آفرینی در صحنه بهبود زندگی مردم فراهم آورد”.
افزایش بی سابقه آرای باطله
در برابر تمجیدها از نتایج انتخابات، منتقدان هم با برجسته کردن میزان مشارکت پایین در رایگیری دیروز تلاش کردهاند “ثبت کمترین میزان مشارکت در تاریخ جمهوری اسلامی” را شاهدی بر “افول جمهوریت” در نظام حکومتی ایران ارزیابی کنند.
عباس عبدی، از چهرههای جبهه اصلاحات در توییتر به درصد بالای آرای باطله در انتخابات ۱۴۰۰ اشاره کرده و نوشته “آرای باطله را نباید به حساب میزان مشارکت” گذاشت.
آقای عبدی نوشته: “حدود ۱۴ درصد رای باطله را نباید جزو مشارکتکنندگان آورد. در انتخابات ۴۰ سال گذشته متوسط آرای باطله حدود ۲ درصد بوده است. این ۱۲ درصد را از کل کم کنید، رقم مشارکت حدود ۴۳ درصد میشود و نه ۴۹ درصد.”